De ontvangers van de erepenning Haagse Vrijwilligers 1813
Paragraaf 3: De ontvangers van de erepenning Haagse Vrijwilligers 1813
Volgens het jaarboek voor munt- en penningkunde van 1932
moeten er minstens 400 exemplaren zijn uitgereikt. Minstens 400 exemplaren geeft aan dat het er waarschijnlijk dus ook nog
meer geweest kunnen zijn. Gezien het feit dat deze medailles toch nog regelmatig te koop worden aangeboden heb ik zelf het vermoeden dat er inderdaad meer dan 400 exemplaren zijn uitgereikt.
Tot op heden heb ik nog niet kunnen achterhalen hoeveel er
exact zijn uitgereikt. Ik heb nog geen complete namenlijst kunnen
achterhalen, slechts een gedeeltelijke namenlijst van 285 militairen. De lijst
is afkomstig uit het boekwerk: "Naamlijst der Officieren, Onderofficieren,
Korporaals, Grenadiers, Jagers, Kanonniers en Muzikanten uitgemaakt hebbende
het CORPS HAAGSCHE ORANJE GARDE vrijwillig uitgetrokken den 22sten
November 1813" gedrukt te 's Gravenhage, A.H. Bakhuijzen 1866.
7 Afbeeldingen van het boekwerk "Naamlijkst der Officieren, Onderofficieren, Korporaals, Grenadiers, Jagers, Kanonniers en Muzikant uitgemaakt hebbende het Corps Haagsche Oranje Garde vrijwilliger uitgetrokken den 22sten November 1813.
De namenlijst bestaat uit 244 personen van het Corps Haagsche Oranje Garde en 41 personen van de artillerie en muzikanten. In totaal 285 namen. Bij lange na niet de minstens 400 exemplaren die zouden zijn uitgereikt volgens het Jaarboek munt- en penningkunde van 1932. Daarbij wil ik nogmaals benadrukken dat mogelijk de ontvangers kunnen zijn van de erepenning Haagse Vrijwilligers 1813. Tot op heden heb ik nog geen bevestiging dat deze 285 ook daadwerkelijk allemaal deze erepenning hebben ontvangen. Mogelijk dat de toekenning van deze erepenning ergens in een archief ligt waar ik tot op heden het bestaan nog niet van weet.
Ter verduidelijking is deze namenlijst beschikbaar gemaakt in een alfabetisch bestand:
Er bestaat nog een ander boekje: "Nominative lijst van het VELD-BATAILLON 'S GRAVENHAAGSCHE SCHUTTERIJ, uitgemarcheerd den 6 Julij 1815 naar Breda, terug gekeerd den 1 September des zelfden jaars, dienende tot aanhangsel van H. Harderberg, Het Nationaal feest te Leiden in Junij 1865, 'S Gravenhage, A.H. BAKHUIJZEN 1866". Hierin bevinden zich namenlijsten van de Staf, 1e compagnie Frankeurs, 4 overige compagnieën en de 6e compagnie Kanonniers. Waarom deze eenheid naar Breda is uitgemarcheerd heb ik nog niet kunnen achterhalen. Zouden zij ook de erepenning Haagse Vrijwilligers hebben ontvangen? Dit zou het aantal uitgegeven erepenningen naar ruim boven de 400 brengen en mogelijk ook de verschillende slagen van de erepenning mogelijk kunnen verklaren. Ik ben er nog niet achter en ik hou me graag aanbevolen voor meer informatie waarmee ik mogelijk dit vraagstuk kan beantwoorden.
Afbeelding van het voorblad van de "nominative lijst van het veld-bataillon 's Gravenhaagsche schutterij uitgemarcheerd den 6 Julij 1815 naar Breda, terug gekeerd den 1 September des zelfden jaars. Dienende tot aanhangsel van H. Harderberg, Het Nationaal feest te Leiden in Junij 1865. 's Gravenhage, A.H. Bakhuijzen. 1866.
Afbeelding van een prachtige set medaille waarin een erepenning Haagse Vrijwilligers 1813 is verwerk. Afbeelding afkomstig van: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/NG-NM-10387-B-4.