De beschrijving van de erepenning van 's-Hertogenbosch 1814

Paragraaf 2: De beschrijving van de erepenning van 's-Hertogenbosch 1814

De beloningspenning van 's-Hertogenbosch is een zilveren gegraveerde medaille van 40 mm groot. Aan de rand van de penning bevindt zich een rondlopend stuk koord, zowel aan de voor als aan de achterzijde. Op de voorzijde staat de tekst: VOOR-MOED-EN-VADERLANDS-LIEFDE gegraveerd. Op de keerzijde staat de tekst: 'S-HERTOGENBOSCH - 26 JAN 1814 gegraveerd. De beloningspenning is draagbaar aan een geel-wit-blauw-wit-geel lint met banen in gelijke breedte. De beloningspenning van den Briel 1813, Ooltgensplaats 1813 (Duquesne) en 's-Hertogenbosch 1814 zijn 3 de beloningspenningen zijn van gelijke grootte, vorm en gravering. Ook het draaglint is bij alle drie gelijk.

Voorzijde van de beloningspenning 's-Hertogenbosch uit de collectie van de samensteller.

Keerzijde van de beloningspenning 's-Hertogenbosch uit de collectie van de samensteller.

Voor- en keerzijde van de beloningspenning 's-Hertogenbosch uit de collectie van het Noordbrabants Museum. Opvallend is de andere ophanging aan het lint. Http://www.thuisinbrabant.nl/object/noordbrabants-museum/07046.


Opmerkelijke graveringen aan de voorzijde die bij alle 3 de beloningspenningen naar voren komen zijn:

  • Het woord "VADERLANDS" is groter van formaat dan de overige letters. De overige tekst is 2 mm hoog maar het woord "VADERLANDS" is 3 mm hoog.
  • Door de bovengenoemde hoogte van 3 mm van het woord "VADERLANDS" is men waarschijnlijk in ruimtegebrek gekomen voor de gravering van de letter "S". Deze letter lijkt een beetje geïmproviseerd tussen de "D" en de rand geplaatst te zijn. De letter "S" lijkt ook een andere vormgeving te hebben, maar dat is gezichtsbedrog. Alle letters op de medaille zijn rechtlijnig, behalve de "S", deze letter heeft alleen maar krommingen/bochten.

Voorzijde van de beloningspenning 's-Hertogenbosch uit de collectie van de samensteller.


Opmerkelijke graveringen aan de keerzijde van de beloningspenning die naar voren komen zijn:

  • Eenzelfde krappe "S" als op de voorzijde, vooral de eerste "S".
  • De cijfers "26" die een andere stijl hebben dan de overige letters op de keerzijde.
  • Het cijfer "4" van "1814" wat niet overeenkomt qua stijl met de overige cijfers van het jaartal 1814.
  • 2 schuin omhoog gegraveerde streepjes tussen "JAN" en "1814". De zelfde schuin omhoog gegraveerde streepjes zijn zichtbaar bij de exemplaren van Den Briel en Ooltengensplaat.
  • Na elke cijferreeks lijkt er een punt gegraveerd te zijn. Bij het exemplaar van 's-Hertogenbosch is na de cijfers "26" een punt gegraveerd en na de cijfers "1814" ook. Ditzelfde is zichtbaar bij de uitvoering van de beloningspenning van Den Briel, echter niet bij die van Ooltengensplaat (Duquesne).

Keerzijde van de beloningspenning 's-Hertogenbosch uit de collectie van de samensteller.


Bij de beloningspenning hoort tevens een oorkonde met daarop de volgende tekst:


Er zijn gegraveerde miniaturen bekend van 16mm, 14 mm en 8 mm. De 16 mm wordt beschreven op blz. 56 Aanvullingen Driks Penningen 1813-1863 no. 15. De 14 mm heeft Dr. Bax ooit ontleend van een veiling catalogus van "De Roye van Wichen (Bonn 23-11-1863) no. 4379. Een miniatuur van 8 mm is in het verleden geschonken aan de traditiekamer in Driebergen.

Voor- en keerzijde van de beloningspenning 's-Hertogenbosch uit de collectie van de Stichting Collectie Militaire Traditie, Museum 't Schildershuis in Driebergen - Rijsenburg. Het exemplaar bezit het originele oude lint en is waarschijnlijk het exemplaar van D. Antonie Aldrogge.