De beschrijving van de erepenning van Ooltgensplaat 1813 (Duquesne)

Paragraaf 2: De beschrijving van de erepenning van Ooltgensplaats 1813 (Duquesne)

De beloningspenning van Ooltgensplaats is een zilveren gegraveerde medaille van 40 mm groot. Aan de rand van de penning bevindt zich een rondlopend stuk koord, zowel aan de voor als aan de achterzijde. Op de voorzijde staat de tekst: VOOR-MOED-EN-VADERLANDS-LIEFDE gegraveerd. Op de keerzijde staat de tekst: 'S-HERTOGENBOSCH - 26 JAN 1814 gegraveerd. De beloningspenning is draagbaar aan een geel-wit-blauw-wit-geel lint in gelijke breedte. Ingesteld door de Soevereine Vorst der Nederlanden (later Koning Willem I) bij besluit van 9 februari 1814, voor moedig gedrag door soldaten en burgers tijdens de verovering van het Franse fort Duquesne nabij Ooltgensplaat.

Afbeelding van de voor- en achterzijde van de erepenning van Ooltgensplaats (Duquesne) 4 december 1813. Het betreft een exemplaar uit het kanselarijmuseum. Afbeeling afkomstig van : https://kanselarijmuseum.nl/collectie/ridderorden-en-onderscheidingen-in-nederland/soeverein-vorst#gallery5-1


De erepenning van den Briel 1813, Ooltgensplaats 1813 (Duquesne) en 's-Hertogenbosch 1814 zijn 3 erepenningen zijn van gelijke grootte, vorm en gravering. Ook het draaglint is bij alle drie gelijk. Opmerkelijk aan de graveringen aan de voorzijde is dat ondanks het 3 verschillende erepenning betreft, de graveren aan de voorkant opmerkelijke overeenkomsten hebben, namelijk:

  • Het woord "VADERLANDS" is groter van formaat dan de overige letters. De overige tekst is 2 mm hoog maar het woord "VADERLANDS" is 3 mm hoog.
  • Door de bovengenoemde hoogte van 3 mm van het woord "VADERLANDS" is men waarschijnlijk in ruimtegebrek gekomen voor de gravering van de letter "S". Deze letter lijkt een beetje geïmproviseerd tussen de "D" en de rand geplaatst te zijn. De letter "S" lijkt ook een andere vormgeving te hebben, maar dat is gezichtsbedrog. Alle letters op de medaille zijn rechtlijnig, behalve de "S", deze letter heeft alleen maar krommingen/bochten.

Voorzijde van de erepenning 's-Hertogenbosch uit de eigen collectie.


Van de erepenning van Ooltgensplaat 1813 bestaan 2 verschillende uitvoeringen. Het verschil tussen de 2 varianten is alleen zichtbaar op de achterzijde van de erepenning. Op variant 1 staat de tekst: "DUQUESNE 4 DEC 1813". Op variant 2 staat de tekst: DUQUESNE 4 DEC = 1813". 

Afbeelding van de achterzijde van het exemplaar van de Erepenning Ooltgensplaat 1813 (Duquesne) uit het Nationaal Militair Museum. Opmerkelijk is het "=" teken tussen "DEC" en "1813" op deze erepenning.